Loppusiivous oli tilaisuus, jossa kaikki Wellness Warkaus –hankkeessa mukana olleet Varkauden kaupungin työntekijät pääsivät summaamaan reilun kahden vuoden aikana tehdyn työn tuloksia ja tuomaan esille omia oivalluksiaan. Molemmat tilaisuudet järjestettiin sekä aamu- että iltapäivällä, jotta osallistuminen oli mahdollista kaikille vuorotyötä tekeville työntekijöille. Siivouksessa harjan varressa hääri Rakata-improvisaatioryhmään kuuluva näyttelijä, vuorovaikutus- ja esiintymistaitojen ammattilainen Elina Stirkkinen.
Haastavia tilanteita rennossa ilmapiirissä
Päivien aikana käsiteltiin mm. oman asenteen merkitystä, tyrmäävän ilmaisun tiedostamista, tilankäyttöä kohtaamisissa sekä haasteellisen ja positiivisen palautteen antamisen ja vastaanottamisen merkitystä. Teemojen ja niihin liittyneiden käytännön harjoitteiden tavoitteena oli helpottaa keskinäisiä kohtaamisia työtilanteissa sekä parantaa työilmapiiriä. Elina kävi asioita läpi rennossa ja turvallisessa ilmapiirissä – naurua unohtamatta. Harjoitteiden takana oli hauskuudesta huolimatta aina syvempi tavoite oivalluttaa osallistujia. Niiden avulla yleisön oli helpompi yhdistää Elinan avaamat työyhteisön ilmiöt ja käyttäytymismallit siihen, miten oma työkaveri käyttäytyy tai miten itse ilmaisee itseään.
Ensimmäisessä siivouspäivässä elokuun lopussa keskityttiin ilmaisuun ja vuorovaikutukseen työyhteisössä; millainen ilmaisu helpottaa ja millainen taas hankaloittaa yhteistyötä. Ensimmäisen päivän lopuksi osallistujat saivat kirjata Elinalle mukaan toista loppusiivouspäivää varten tilanteita, jotka aiheuttavat harmaita hiuksia ja jännittävät työpaikan vuorovaikutustilanteissa.
Elina kokosi saamistaan palautteista toisen siivouspäivän ohjelman. Niinpä lokakuun lopussa olevassa päivässä käytiin läpi käytännössä – hieman liioitellen ja korostetusti – epäkohteliasta ja epäasiallista käyttäytymistä vuorovaikutustilanteissa ja sitä millaisia reaktioita sellainen käytös saa kuulijassa ja vastaanottajassa aikaan.
Viisi tärkeintä
Päivien viimeinen harjoitus tiivisti tukipalveluiden yhteiseksi huoneentauluksi viisi tärkeintä toivetta, jotka osallistujat esittivät työyhteisölleen; sekä itselleen että toisilleen. Jokainen osallistuja listasi toiveensa tärkeysjärjestykseen ensin yksin. Toiveita kierrätettiin yleisössä pisteytettävinä niin kauan, että viisi tärkeintä niistä valikoitui. Viidenneksi tärkeimmässä toiveessa näkyi tukipalvelutyön kuormittavuus, sillä siinä toivottiin lyhyempää työaikaa samalla palkalla. Neljäs oli toive antaa ja saada enemmän positiivista palautetta. Kolmanneksi tärkein toive liittyi selkeästi tulossa olevaan hyvinvointialueuudistukseen. Siinä esitettiin toive saada tietoa tulevasta. Toiseksi tärkein toive oli puhua asioista enemmän. Kaikkein tärkein toive oli toive yhteistyöstä.
Kuten tässäkin tapauksessa, henkilöstön toiveet eivät ole erikoisia asioita, vaan loppujen lopuksi hyvin arkisia ja inhimillisiä. Ne ovat toteutettavissa – viidettä toivetta lukuun ottamatta – ilman suuria kustannuksia tai organisaatiomuutoksia. Ainoa vaade on päätös toimia koko organisaatiossa yhdessä toivotulla tavalla. Nämä toiveet lähtivät Varkauden kaupungin ja uuden hyvinvointialueen johdolle eväiksi tulevaa varten.